Andrzejkowy Dzień Otwarty w ZSP nr 3

Image

Wróżby, pokaz mody, delicje kuchni włoskiej, gry i zabawy to pokrótce to, co działo się podczas Dnia Otwartego w ZSP nr 3. Gimnazjaliści nie tylko poznawali szkolę, ale także ciekawie spędzali czas...

Dzień Otwarty pełen atrakcji

Na gimnazjalistów, którzy tłumnie odwiedzili w czwartek 30 listopada Ekonomik czekało naprawdę wiele atrakcji. Jak to na Andrzejki przystało w salach rozpanoszyły się czarownice na miotłach, pająki, czarne koty i różne straszydła. Na przybyłych czekały wróżby andrzejkowe. Można było zrobić sobie metaliczny tatuaż, nową fryzurę i makijaż, pamiątkowe zdjęcia. Nie zabrakło konkursów z nagrodami, quizów i zabaw.

- Przygotowaliśmy pokaz kuchni włoskiej, wypiek ciastek, pokaz drinków, jak również konkurs gastronomiczny „Sprytny Andrzej”, który cieszy się dużą popularnością. Jak widzimy młodzież się bardzo dobrze bawi- mówi Beata Cygan, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.

Podczas wspólnej rywalizacji uczniowie mieli do wykonania 3 zadania: jak najszybsze obranie jabłek, składanie serwetek oraz bieg z jajkiem. Był także, tradycyjnie już, konkurs na najlepsze przebranie andrzejkowe.

W salach językowych pojawiło się wiele przeróżnych akcentów kulturowych, można było spróbować lemoniady oraz pysznych wypieków kuchni angielskiej i amerykańskiej, poznać historię pochodzącego z Niemczech świętego Marcina próbując przy tym pączu i gęsiny na słodko.

W sali kierunku technik- handlowiec zagościły czasy PRL-u, a wraz z nimi asortyment sklepowy tamtych lat, również ten z Peweksu.

- Dzisiaj mamy styl PRL-u po to, żeby młodzież mogła zobaczyć jak kiedyś wyglądał handel, jaki asortyment był wówczas w sklepie, kiedy to przysłowiowo można było kupić jedynie ocet i musztardę. Myślę, że dla dzisiejszej młodzieży jest to nie do uwierzenia, że takie kiedyś były czasy i dlatego właśnie troszeczkę cofnęliśmy się w czasie żeby młodzież mogła sobie porównać z dzisiejszym handlem- mówi Jolanta Stępień.

Prawdziwe tłumy przewinęły się przez pracownię fototechników, gdzie dziś wykonano mnóstwo zdjęć. Uwiecznienie tak wspaniałego dnia na fotografii po prostu dla wielu było koniecznością. Po zwiedzeniu wszystkich sal można było napić się pysznej kawy, herbaty oraz spróbować bezalkoholowego drinka. Wszystko to serwowane było przez uczniów- kelnerów.

Praktyki Zagraniczne Ekonomika to wizytówka szkoły

Rzadko która szkoła może pochwalić się tak atrakcyjną ofertą praktyk. W stalowowolskim Ekonomiku zagraniczne wyjazdy są już od dawna tradycją. W trakcie Dnia Otwartego uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli, którzy we wrześniu odbyli praktyki zagraniczne w Rimini i Portsmouth opowiadali o swoich wrażeniach z pobytu.

- Dzisiaj uczniowie przygotowują potrawy kuchni włoskiej takie jak: pizza włoska, ravioli ze szpinakiem w aromatycznej oliwie, bruschetty z grillowanymi warzywami oraz słodkie włoskie ciasteczka crumiri i malinowe lody. To czego się nauczyli za granicą będą wykorzystywać dzisiaj praktycznie. A dzięki pobytowi na praktykach mogli się wiele nauczyć. Uczniowie w Polsce nie mają kontaktu z surowcem zagranicznym, nie mają kontaktu z owocami morza, z warzywami, które tam są dostępne. Ponadto mogli też podszkolić język, dostać pracę za granicą. Była więc to dla nich ogromna możliwość rozwijania się pod względem praktycznym i zawodowym- mówi Agnieszka Kuszyńska, nauczyciel przedmiotów zawodowych.

Odbyte staże były bardzo owocne. Uczniowie wykazali się dużą wiedzą i wprawą w przygotowywaniu potraw, a wykonane przez nich smakołyki znikały błyskawicznie.

[p]Wspomniane staże młodzież mogła odbyć dzięki realizacji przez ZSP Nr 3 projektu „Czas Zawodowców” prowadzonego w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

Projekt realizowany jest w okresie od 1.11.2016 do 31.10.2018r. Beneficjentami jest 80 uczniów klas II, III ZSP Nr 3 uczących się w zawodach: technik ekonomista, technik handlowiec, technik hotelarstwa, kelner, fototechnik, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik obsługi turystycznej oraz uczniowie zasadniczej szkoły zawodowej- kucharz i sprzedawca. Wartość projektu to 813 726,53 zł.

Warto stawiać na naukę

Łącznie zaplanowano 4 wyjazdy po 20 uczniów osiągających najlepsze wyniki w nauce. Z każdą grupą wyjeżdża dwóch opiekunów- nauczycieli z ZSP Nr 3. Uczestnicy projektu przed wyjazdem na praktyki przechodzą przygotowanie językowe - szkolenie z języka angielskiego w wymiarze 40 godz. (grupy wyjeżdzające do Wielkiej Brytanii) lub j. angielskiego 20 godz. i 30 godz. j. włoskiego (grupy wyjeżdżające do Włoch) oraz przygotowanie pedagogiczno- kulturowe.

Głównym celem projektu jest: podniesienie praktycznych umiejętności i kompetencji zawodowych oraz językowych uczniów ZSP Nr 3. Ponadto udział w projekcie pozwala uczniom na zapoznanie się z kulturą i zwyczajami społeczeństwa włoskiego i angielskiego, z wymogami europejskiego rynku pracy oraz jego strukturą, zdobycie doświadczeń, kompetencji zawodowych oraz rozwinięcie kompetencji społecznych przez uczestników projektu.

Zagraniczna praktyka uczniów ZSP Nr 3 to doskonały sposób na podniesienie kwalifikacji zawodowych i językowych. Udział w stażu motywuje do intensywniejszej nauki zawodu i języków obcych. Podnosi samoocenę osób biorących udział w projekcie oraz pozwala zdobyć cenne doświadczenie życiowe, a także nabyć umiejętności społeczne.

Udział w praktyce zagranicznej zwiększa szanse absolwenta na zatrudnienie nie tylko w regionie czy Polsce, ale również w kraju partnera lub innych krajach UE.

Zdjęcia z pokazu kostiumowego autorstwa uczniów klasy III: Pawła Pączka i Karoliny Dębińskiej

Artykuł sponsorowany

Przewiń do komentarzy






















































































Komentarze

Możliwość komentowania tego artykułu została wyłączona