Czy wiecie co jecie w powiecie?

Image

W powiecie stalowowolskim jest 990 obiektów zajmujących się produkcją i obrotem żywnością. Wszystkie one są pod kontrolą sanitarną. Czy można u nas bezpiecznie zjeść?

W 2017 roku, według rejestru zakładów, pod nadzorem Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Stalowej Woli znajdowało się 990 obiektów zajmujących się produkcją i obrotem żywności, a także obrotem materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami, w tym: 60 zakładów produkujących żywność (6 wytwórni lodów, 8 automatów do lodów, 11 piekarni, 8 ciastkarni, 1 przetwórnia owocowo- warzywna i grzybowa, 1 zakład przemysłu zbożowo- młynarskiego, 2 wytwórnie makaronów, 1 wytwórnia napojów bezalkoholowych, 22 inne wytwórnie żywności), 646 zakładów obrotu żywnością (340 sklepów spożywczych, w tym 15 supermarketów, 14 kiosków, 40 hurtowni spożywczych, 87 obiektów ruchomych i tymczasowych, 60 środków transportu, 105 innych obiektów obrotu żywnością), 264 zakładów żywienia zbiorowego (161 żywienie otwarte, 103 żywienie zamknięte), 1 wytwórnia materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, 16 obiektów obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością (4 hurtownie i 12 sklepów), 3 obiekty obrotu kosmetykami (1 hurtownia i 2 sklepy).

Co ciekawe w 2017 roku było o 35 obiektów mniej niż w 2016. W zeszłym roku skontrolowano 369 placówek, w których przeprowadzono łącznie 521 kontroli, w tym 51 interwencyjnych (m.in. zgłaszanych przez samych klientów i konsumentów).

Po kontroli oceniono, że niezgodnie z wymaganiami higieniczno- sanitarnymi działało 26 zakładów. Wydano 397 decyzji administracyjnych, w tym 12 decyzji nakazujących poprawę stanu sanitarnego oraz 11 nakazujących wycofanie z obrotu żywności przeterminowanej. Nałożono 53 mandaty karne. Pobrano 200 próbek do badań laboratoryjnych. W jadłospisach dla dzieci i młodzieży w 3 przypadkach uznano, że nie spełniały rozporządzeń Ministra Zdrowia z 2016 roku. W DPS ustalono, że średnia racja pokarmowa zawierała niedobory w ilości kalorii i wszystkich składników pokarmowych (największe braki- wapń, wit. C i B2 oraz węglowodany). Również w szpitalu wartość kaloryczna posiłków w diecie podstawowej wynosiła 1300 kcal przy normie zalecanek przez Instytut Żywności i Żywienia wynoszącej 2000 kcal.

W 2017 roku skontrolowano 37 zakładów produkujących żywność (z 60 objętych nadzorem) i przeprowadzono w nich 53 kontrole sanitarne. W 3 obiektach dopatrzono się niezgodności z przepisami (zniszczone ściany z łuszczącą się farbą, zacieki na sufitach i ścianach, brudne posadzki w 4 zakładach, brak aktualnych badań lekarskich, niestosowanie się do zasad).

Skontrolowano także 194 obiekty obrotu handlowego żywnością (z 646 objętych nadzorem). Przeprowadzono w nich 267 kontroli sanitarnych, w tym 38 kontroli interwencyjnych. Aż w 10 zakładach działania oceniono jako niezgodne z obowiązującymi wymaganiami prawa żywnościowego (personel nie stosował się do instrukcji i procedur, w 12 obiektach wprowadzano do obrotu artykuły spożywcze po upływie daty trwałości i terminu przydatności do spożycia oraz bez oznakowania, ujawniono brudny sprzęt i urządzenia mające kontakt z żywnością, w 8 obiektach brakowało bieżącej wody).

Skontrolowano również 11 sklepów (w mieście mamy 14 supermarketów i 1 hipermarket). Głównie skupiono się na jakości oraz warunkach sprzedaży produktów nietrwałych mikrobiologicznie (mięso, wędliny, nabiał, wyroby garmażeryjne, ryby, ich przetwory). Przeprowadzono 19 kontroli i nałożono 2 mandaty po 300 zł.

W skontrolowanych 134 zakładach żywienia zbiorowego (spośród 264 objętych nadzorem) w 14 ujawniono nieprawidłowości (brudny sprzęt, brudne pomieszczenia i posadzki, a także lodówki, zamrażarki, brak mydła i jednorazowych ręczników przy umywalkach, brak segregacji odzieży w szafkach, brak badań lekarskich u pracowników, zniszczone pomieszczenia, uszkodzone meble, sprzęty m.in. łopaty do pizzy i garnki, stosowanie przedatowanych produktów, przechowywanie zbędnych produktów w miejscu prowadzenie działalności).

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =